20 Martie- Ziua Internationala a Francofoniei

In fiecare an, incepand cu 2002, Kiwanis Galati pune in evidenta aceasta minunata sarbatoare prin actiuni variate    concursuri de eseuri, spectacole,    intruniri, toate exprimate in limba lui Voltaire.

Tema actiunii din 2024 “La participation de la Roumanie aux Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris,  du 26 juillet-11 août 2024.

50 de persoane , membri kiwanis, elevi, profesori, bibliotecari,  adunati la  Biblioteca franceza”Eugene Ionesco” din Galati au discutat, interactiv si ludic pe tema zilei. Astfel participantii au aflat de la doamna profesor Valeria Tudosa, de ce Romania e tara francofona si de cand  Kiwanis Galati sarbatoreste Francofonia . Din 2002 , adica de 22 de ani, fara intrerupere.

In continuare doamna  Catalina Popa, bibliotecar la Biblioteca VA Urechia , vorbitoare de  limba franceza, a antrenat intreaga  adunare la un joc interactiv  in limba franceza pe tema:  Participarea Romaniei la JO de la  Paris. 2024. 

Intrunirea a continuat  cu acordarea premiilor si distinctiilor pentru Concursul de Eseuri in limba franceza. Clubul a acordat diplome  tuturor elevilor participanti, premii in bani castigatorilor (premiile I, II, III) si un sejur in Franta. Primii trei , cei mai buni, vor petrece o saptamana in familii de  kiwanieni francezi.  

Laureatii sunt:

  • Chihaia Alexandru, XII , CN Al I Cuza Galati, profesor Monica Iancu, 
  • Costea Cristina,IX,  Lic. Tehn. Paul Bujor din Beresti, jud. Galati, prof. Iulia Hotnog
  • Vîrban Gabriela, IX, CN Ion Minulescu,  Slatina, prof. Lorena Stoichicescu.

In incheiere , organizatoarea actiunii , aceeasi inca de la prima editie, din 2002  prof  Valeria Tudosa, a felicitat pe profesorii prezenti care, an de an, pregatesc serii de elevi foarte buni,  vorbitori de limba franceza si le-a  oferit diplome si certificate de voluntariat.

Din tara, se evidentiaza in pregatirea elevilor,  Galati, Beresti, Slatina, Campulung Moldovenesc 

A multumit, de asemenea, membrilor clubului kiwanis care s-au implicat in aceasta actiune: Catalina Popa, Iuliana Calugaru, Alex Brunchi si altii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *